close
Меню

Третиноїн: омолоджуюча косметика і правила застосування

Третиноїн: омолоджуюча косметика і правила застосування

Третиноїн: омолоджуюча косметика і правила застосування

   Купити третиноїн від зморшок і прищів стало простіше, однак цей косметичний компонент викликає безліч питань. Як правильно користуватися, як вводити третиноїн в косметику і як омолодити шкіру в домашніх умовах — ось про що піде мова в цій статті.

   Інтернет-магазин «Зульфія» першим в Україні запропонував третиноїн, введення в косметику цього компоненту вкрай мале, тому без точних ваг ніяк не обійтися. Для тих, хто тільки роздумує про третиноїнове омолодження, нагадаємо, що в середньому 100-грамова туба крему містить 0,025-0,05% активної речовини. Це дуже мало, але вкрай ефективно! Розглянемо цю похідну ретинолу більш детально, але спочатку зануримося в історію питання.

   Перший в історії третиноїновий крем з'явився не так давно: в 1967 дерматолог Альберт Клігман запропонував використовувати емульсію для лікування вульгарних прищів. Ефект приємно здивував не тільки випробовуваних, а й самого доктора, який запропонував використовувати крем на ретинолі і від зморшок: було очевидним ущільнення дерми, посилення тургору шкіри, а також рівний здоровий тон, властивий виключно молодій шкірі.

   Лікарів цікавило також питання звикання до препарату, виявилося, що до третиноїна дерма не звикає, отже формулою можна користуватися як завгодно довго. Співачка Шер, наприклад, одною з перших стала використовувати ретиноловий крем: спочатку вона лікувала їм прищі, а пізніше — зморшки. Універсальна річ!

Третиноїн: лущення, побічні дії, протипоказання

   Побічні реакції шкіри при застосуванні стандартного крему або гелю на третиноїні — це почервоніння або виражена сухість шкіри. Це нормально, при наявності такої реакції слід просто відкоригувати дозування крему: розбавити його наполовину іншою емульсією. На думку косметологів, розумніше і приємніше використовувати найнижчу дозу в 0,025%, ніж мужньо терпіти лущення і почервоніння, застосовуючи 0,05%. Третиноїн все одно діє — 0,025% або 0,1%, тому не треба знущатися над собою, прислухайтеся до відчуттів шкіри.

   Протипоказання одне — вагітність. Забудьте про третиноїн і на період грудного вигодовування, вам вистачить вітаміну С і АГК у догляді, вони теж прекрасно доглядають за шкірою.

Третиноїн в аптечній косметиці

   Аптечна мережа всього світу продає ретиноїди, розділяючи їх на види: від прищів (Airol, Atralin, Refissa, Ziana, Tretinoin, Acnelyse, Adapalen, Stievamycin з еритроміцином, Retin-A, TRETIN-X), від зморшок (Avita, Retin-A Micro, Retinol, Renova, Obagi Nu-Derm Tretinoin), від псоріазу (Stieva-A, Altinac, Tazorac). Будь-який з цих засобів пропонується в різній формі (лосьйон, гель, крем, мазь) і в різній концентрації активної речовини третиноїна (0,025%, 0,0375%, 0,05%, 0,1%).

Ефект від третіноїну в косметиці

   Головний ефект — потовщення шкіри, його можна досягти регулярним застосуванням кремів з третіком (1-3 рази на тиждень). Статистика свідчить, що використання кремів на ретиноїдах гарантовано ущільнює дерму аж до 1 мм — такий результат помітний неозброєним оком. Зріла шкіра не стоншується, а, навпаки, ущільнюється, не даючи зморшок залягати глибше.

   Шкіра з куперозом — не привід відмовлятися від третиноїну, візьміть найменший відсоток введення, а після нанесення ретиноїдів через півгодини накладіть судиннозміцнюючу маску або антикуперозний крем. Поступове ущільнення шкіри дуже важливо при слабких судинах.

   Анти-ейдж ефект від третиноїну популярний в догляді за тілом: розтяжки і целюліт бояться ретиноїдів, а перші результати видно вже через 3-4 тижні.

   Лікування вугрів з третиноїном — випробуваний метод, який часто рекомендують дерматологи. Пристосувавшись до потрібної концентрації третиноїнового засобу і вибравши вірну частоту застосування, людина оновлює шкіру і оздоровлює епідерміс вже через 1 місяць. Підтримуюча терапія вітається!

Третиноїн і сумісність з кислотами, вітамінами

   Активна речовина третиноїн втрачає свою силу, якщо змішувати його в одному нанесенні з кислотами. У різний час — будь ласка. До курсу третіку шкіру часто готують саме альфа-гідроксикислотами, але потім вони в догляді не перетинаються. В один день або третиноїн, або кислоти. Або ж так — увечері ретиноїди, вранці кислоти.

   Багато жінок для посилення відбілюючого ефекту третіка змішують його з вітаміном С. Разом вони підсилюють відбілюючий ефект, однак потрібно пробувати, чи сподобається це вашій шкірі.

   Після третиноїну через півгодинки можна накласти зволожуючий догляд — на перших порах це навіть вітається. Одним вистачає зволожуючої або вітамінної сироватки (без кислот!), інші вважають за оптимальне заспокійливу масочку.

З чим поєднується третиноїн в косметиці

   Як показує практика, третиноїн може поєднуватися з чим завгодно, окрім кислот. Але є одне але — активність крему/гелю/лосьйону дуже висока навіть при одному інгі (третиноїні), тому ускладнювати формулу пептидами, вітамінами або екстрактами просто не має сенсу.

   Найкращим способом догляду буде третиноїн на ніч, а через півгодини — маска або додатковий крем (з потрібними вам активами).

   рН емульсії або гелю, в який плануєте додати третиноїн, повинен бути в діапазоні 4-6. Третиноїн можна додати в олію, попередньо дисперговувавши його в полісорбаті-80. Однак у випадку з оліями можливий осад (ось чому найбільш затребуваною аптечною формою є мазь, густий крем або гель).

 

Як наносити третиноїн на шкіру?

Активний третиноїновий засіб (гель або крем) наноситься в невеликій кількості і розподіляється по шкірі. Існує думка, що ретиноїди краще наносити на суху шкіру, тому що відразу після вмивання волога шкіра може сильніше відреагувати на ретиноїд. Знову ж таки — це індивідуально, пробуйте.

Будь-яку речовину з вітаміном А краще наносити на ніч: вітамін цей крихкий, на світлі втрачає свій сенс. Тому тюбик третиноїну зазвичай тримають на нічному столику, не забувайте мазати їм руки.

Чи можна наносити третиноїн під очі — часте питання. Рекомендуємо наносити, але почати з крихітної дози. Від зморшок і гусячих лапок він точно допоможе, головне — не перестаратися з концентрацією.

Шкіра тіла потребує омолоджуючої сили третиноїна так само, як і обличчя. Не забуваємо про шию, руки, декольте, яким ретиноїди теж несуть здоров'я і пружність.

Важливо відзначити, що реальне омолодження шкіри відзначається після 2 років регулярного застосування третиноїна. Це довго, так, але воно того варте!

Ваша Зульфія 

Ще по темі:

 

Поділіться

0 коментар(и)

Ваш коментар...
close