Дієта краси: рецепти салатних соусів
Краса шкіри йде зсередини.
Звернемо увагу на салати, проведемо тиждень на корисній клітковині, скинемо трійку кілограмів! Салати будемо заправляти нерафінованою олією, живлячи шкіру зсередини. Особливо масла потрібні тим, хто сидить на дієті: природні джерела мікроелементів і вітамінів куди потрібніше шкірі, ніж синтет
ичні аналоги. Кунжут і конопляне насіння доброчинні для судин, морквяна олія надає шкірі ніжність, примула розгладжує, легендарний рижик сповнений жирних кислот омега, виноградна кісточка робить шкіру еластичною, волоський горіх закріплює загар, кокос потрібен волоссю, олива універсальна. Завжди корисно підкріпитися цінними речовинами, що містяться в рослинних оліях. Тоді ваш зовнішній вигляд буде поза конкуренцією і здоров'я теж.
Овочі та зелені салати можна їсти скільки душі завгодно: суміш лимонного соку або оцту з рослинними жирами йде тільки про запас, що не осідає на стегнах. А спеції прискорюють травлення і засвоєння їжі. Маючи соус у холодильнику, ви непереможні!
Соус-основу можна урізноманітнити нескінченно, з основи в лічені хвилини готується салатна заправка, соус для сухариків до пива або м'ясної нарізки. Будь який салат готується в мить ока, оскільки заправлення до нього вже є; гарячі м'ясні страви прекрасно заспівають з хором соусів.
Рецепти наших холодних соусів і салатних заправок прості. Озброївшись блендером, компонентами і цією статтею, ви в лічені хвилини різноманітите не тільки ваш стіл, але і поживний раціон організму, що дуже важливо для шкіри.
Маленький рада французьких шеф-кухарів: перед подачею на стіл кожен салат окропити із спрея парою крапель коньяку, так-так! - Це поліпшить салатний дух. Приємного вам апетиту!
Соус французький
- олія рижкова - 100 мл
- часник - 1 голівка
- базилік сушений - 0,5 ч. ложки
- твердий сир - 100 г
Соус-майонез
- олія гірчична - 3 ст. ложки
- яєчний жовток свіжий - 1 шт.
- фруктовий або винний оцет - 1 ч. ложка
- гірчичний порошок - 1 щіпка
- перець чорний мелений - 1 щіпка
- сіль і сушений часник.
Яєчний жовток збити блендером. Збиваю зануреним блендером, помалу вводити гірчичну олію. Після утворення густого крему ввести оцет і прянощі. У рецепті можете використовувати рижкову олію або оливку, тоді смак буде густий і неповторний!
Майонез без яєць
Вам знадобиться занурений блендер і тільки він. Обов'язкова умова для отримання емульсії - молока повинно бути не менше половини з належної кількості олій.
- Олія гірчична - 50 мл
- Олія оливкова - 50 мл
- Вершки (жирне молоко) - 50 мл
- Лимонний сік - 1 ч.л.
- Спеції, трави, ефірні олії - за смаком.
Переконайтеся, що олія і молоко однієї температури - для емульсії це суттєво.
У склянку для блендера налити молоко і олію. Збивати занурювальним блендером до загущення.
Додати інші компоненти і змішати остаточно. Майонез готовий. На його основі можна робити різноманітні варіації, як підкаже вам фантазія.
Соус-майонез зелений, 250 мл
- Майонез - 1 стакан
- Сметана жирна - 2 ст. ложки
- Вода - 2 ст. ложки
- Щавель або шпинат - 1 склянка
- Петрушка - 2 ст. ложки
- Естрагон (він же тархун) - 2 ст. ложки
- Кріп - 2 ст. ложки.
Всю зелень пропустити через блендер, змішуючи поступово з майонезом і сметаною.
Салатний соус на сметані
- Олія рижію - 1 ст. ложка
- Винний (або яблучний) оцет - 0,5 ст. ложки
- Цукор - 2 ст. ложки
- Сметана (йогурт нейтрального смаку) - 1 ст. ложка
- Різана цибуля - 3 головки
- Петрушка - 1 ч. ложка
Змішати усі компоненти блендером. Можна зупинитися на оливковій олії, це класика.
Салатний соус «Песто», 250 мл
- Олія оливкова - 150 мл
- Сир пармезан тертий - 50 г
- Кедрові горішки ядерця - 2 ст. ложки
- Часник - 2 зубчики
- Базилік свіжий - пучок
- Сіль, перець чорний мелений.
З'єднати блендером пармезан, кедрові горішки, часник і базилік, додати сіль і перець.
Збити до однорідної пасти, тонкою цівкою повільно вливати олію оливок.
Салатна підлива «прованська»
- Олія оливи - 200 мл,
- Гірчиця готова - 1 ч. ложка,
- Цукор - 1-2 ч. ложки,
- Жовтки - 2 сирих (можна і зварених),
- Сіль, оцет за смаком.
Всі розтерти блендером до густоти гарної сметани, додаючи тонкою струєю олію і по парі крапель оцту. Змішати до піноутворюючого стану.
Можна додати нарізану зелень петрушки, естрагону, базиліку.
Прекрасно гармонує з відвареною рибою.
Салатна приправа «Часникова»
- Олія рижію - 1 ст. ложка
- Часник - 1 головка
- Лимонний сік - 1 ч. ложка
Нарубати часник, залити його рижиковою олією, додати лимонного соку, дати настоятися пару годин. Після всипати улюблені трави і змішати блендером.
Салатна приправа «Томатна»
- Олія рижію - 8 частин
- Свіжий сік протертих томатів - 4 частини
- Лимонний сік - 1 ч. Ложка
- Терта селера за смаком
Змішати всі блендером. Рижик можна замінити на оливу або додати трохи олії насіння томата.
ЗАПРАВКИ салатні
Звичайну заправку для салату готують із оцту, солі і рослинної олії.
До цеї основи додають за смаком прянощі для аромату. Всі прянощі слід дозувати обережно, щоб вони не переважали, а лише посилювали основний смак компонентів салату.
Для заправки салатів соуси готують у великій кількості і зберігають щільно закупореними.
Сіль доцільно розчиняти попередньо в невеликій кількості води або вина і до цього розчину послідовно додавати оцет, прянощі та інші приправи - цукор, салатні соуси-концентрати і рослинну олію.
Перш ніж заправити салат, заправку слід добре збовтати.
Замість винного оцту рекомендується використовувати фруктовий, а ще краще - лимонний сік; звичайний оцет бажано розбавляти вином (25%) і водою (25%).
Салатна заправка «Класична»
Для 1 склянки заправки знадобиться:
- Олія оливи - 0,75 склянки
- Жовтки зварених круто яєць - 3
- Лимонний сік (винний оцет 3%) - 0,25 склянки
- Часник - 1 головка
- Перець чорний - 0,25 ч. ложки
- Сіль - 0,75 ч. Ложки.
Яєчні жовтки розім'яти виделкою в склянці для блендера, додати сіль, перець і тонкою струєю, безперервно розмішуючи, вливати оливкову олію. Розтирати блендером, вливаючи лимонний сік і збиваючи масу до кремоподібної консистенції.
Замість трьох жовтків можна взяти два дрібно рубаних зварених круто яйця (білки і жовтки). Замість лимонного соку можна використовувати 3% -ний оцет будь-якого світлого відтінку.
Заправку подають до овочевих страв, м'ясу і чудовим макарошкам.
Салатна заправка мексиканська «Сальса верде»
- Олія волоського горіха - 2 ст. ложки
- Зелені перчики чилі - 2 шт.
- Пір'я зеленої цибулі - 2 шт.
- Товчений часник - 1 зубчик
- Листя кінзи - 0,25 склянки
- Листя м'яти - 0,25 склянки
Зелену цибулю і перчик чилі вимити і дрібно нарізати. Часник очистити. Скласти компоненти в блендер і подрібнити в однорідну масу. Соус гострий, приємного салатового кольору.
Салатна заправка мексиканська «Сальса крудіте»
- Олія волоського горіха - 2 ст. ложки
- Помідори черрі - 500 г
- Лимонний сік - 2 ст. ложки
- Стебло зеленої цибулі - 1 шт.
- Зелений перчик чилі - 1 шт.
- Товчений часник - 2 зубчики
- Велика морська сіль за смаком.
Помідори розрізати навпіл. Зелену цибулю і перчик подрібнити блендером. Додати туди ж очищений часник, лимонний сік, олію та сіль. Перемішати.
Салатна заправка мексиканська «Сальса роха»
- Олія оливи - 1 ст. ложка
- Томати у власному соку - 3 шт.
- Товчений часник - 1 зубчик
- Цукор - 1 ст. ложка
- Червоний винний оцет - 1 ст. ложка
- Сіль за смаком.
Цибулю і часник очистити, подрібнити і обсмажити в розігрітій олії 4 хвилини. Додати оцет і цукор, готувати ще 2 хвилини. Покласти томати, розім'яти блендером, приправити сіллю і перцем і готувати ще 6 хвилин. Пряний соус красивого червоного відтінку, з бальзамічною ноткою.
Салатна заправка «Японська»
- Олія фісташкова - 2 ст. ложки
- Жовтки 4 яєць
- Цукор - 4 ч. ложки
- Лимон, тертий з цедрой- 2 ст. ложки
- Хрін тертий - 2 ст. ложки.
Яєчні жовтки з цукром збити блендером, поступово вливаючи фісташкову олію, додати лимон і тертий хрін. Посолити, змішати. Соус-кузен васабі. Для додання апетитного салатового кольору використовуйте зелень петрушки, а взимку - олію гарбуза чи конопель.