close
Меню

Фототипи шкіри, SPF і який сонцезахисний крем потрібен

Фототипи шкіри, SPF і який сонцезахисний крем потрібен

Фототип шкіри знати вельми корисно: при виборі літнього косметичного догляду важливо впровадити в денний крем саме ту дозу УФ-фільтрів, яка буде відбивати сонячну агресію. І хоча всі ми пам'ятаємо про те, що весняне сонце найбільш насичене ультрафіолетом, панікувати не треба. Косметиці під силу доглядати за шкірою в будь-яких умовах, наше завдання — знайти баланс. Отже, поїхали!

Фототипи шкіри за Фітцпатріком

Фототипів шкіри за класифікацією Фітцпатріка всього шість, вибрати з них свій дуже легко — дивимось у дзеркало.

1. Кельтський — засмагнути не в змозі, ні за яких умов, зате обгоріти може в будь-яких. У «кельтів» біла порцелянова шкіра, часті веснянки, ці руді або блондини мають світлі очі.

2. Європейський нордичний — може іноді й засмагнути, але дуже швидко обгоряє, часто до пухирів. «Норди» мають світлі очі, русяве волосся і білу шкіру з холодним підтоном.

3. Середньоєвропейський — найпоширеніший в наших широтах. «Середньоєвропейці» характеризуються шкірою кольору слонової кістки, яка відмінно приймає загар. Цей фототип не має веснянок, їх карі або зелені очі добре виглядають на засмаглому обличчі.

4. Середземноморський — смуглолиці європейці легко засмагають, не відаючи, що таке сонячний опік або веснянка. Їх карі та чорні очі легко дивляться на сонце, а темне волосся лише відтіняє їх латинський тип.

5. Індонезійський (східний) — представники арабських народів, які тисячоліттями живуть під сонцем і прекрасно екіпіровані для цього природою: дуже смаглява шкіра, чорне волосся й очі, які не бояться сонця.

6. Африканський — ніхто не бачив, щоб представники негроїдної раси ходили з сонячними опіками, навіть мулати ніколи не згоряють, їх шкіра, волосся та очі дуже темні.

Сонцезахисний крем і таємниці SPF в косметиці

А тепер поговоримо про УФ-захист, взявши за основу найпоширеніший фототип шкіри — середньоєвропейський (III). Ось коротка інструкція по СЗФ (SPF) косметики навесні й влітку:

СЗФ 5-15 – короткі перебіжки по місту й обід на повітрі, більшого СЗФ не потребують;

СЗФ 25-30 – вихідні на лоні природи, басейн на відкритому повітрі, неспішна прогулянка по історичному центру в сонячний день;

СЗФ 35-40 – пляж, купання, водні атракціони. Настільки ж потужний захист знадобиться тим, хто приймає препарати, що посилюють фототоксичність шкіри.

Наостанок радісна звістка від лікарів: сонячні промені потрібні й важливі, тому не можна цілий рік захищатися СЗФ 40, тим більше, в наших широтах — це вже межує з параноєю. Адже шкідливим є надлишок ультрафіолету, а не самі промені. Завдяки здоровій дозі сонечка, наш організм легко і невимушено виробляє вітамін D — антидепресант і стимулятор вироблення рідного колагену.

Ваша Зульфія

Поділіться

0 коментар(и)

Ваш коментар...
close