close
Меню

Цікаві факти про аромати

Цікаві факти про аромати

1. Слово «парфумерія» походить від латинського fumus – «дим». Річ у тім, що першою парфумерією були пахощі, які або втирали в шкіру, або спалювали, щоб просочитися їх ароматом.

 



 
2. Найпопулярніші парфуми у світі – це легендарні Chanel №5. За статистикою, цей сучасний парфумерний бренд продається найбільше: кожні півхвилини на Землі хтось купує флакон цих парфумів. До речі, навіть всесвітньо відомий логотип Chanel – дві переплетені літери «С», спрямовані в різні боки, вперше з’явився на флаконах Chanel №5.

 



 
3. Існує їстівний парфум. Його придумали Шереф Мансі, біолог з Гарварду і австралійський парфумер Люсі Макрей. Технологія наступна: потрібно проковтнути своєрідну ароматичну капсулу і пізніше разом з потом виділятимуться аромо-речовини. Зараз такі духи не дістати у вільному продажі, оскільки вони проходять всілякі тестування.

 

 

 

4. Найдавніший флакон парфумів був виявлений під час розкопок на острові Крит. Йому понад 4 тисяч років.
 


 


5. Найдорожчий парфумерний інгредієнт - це мускус кабарги. За 1 кілограм такого екзотичного мускусу потрібно викласти 60.000 доларів. Зрозуміло, мускус кабарги використовують виключно в найдорожчій парфумерії.

 



 
6. Існує єдиний у всьому світі заповідник парфумів, який отримав назву - Осмотека. Створили його в 1990 році в Версалі. У розпорядженні Осмотеки величезна кількість ароматів від всіляких брендів - близько 1800 ароматів. Плюс до всього є ще 170 особливо невідомих формул духів.

 

 


 
7. Найдорожчими ароматами в історії парфумерії вважаються - Clive Christian's Imperial Majesty і Joy від Patou.

 



 
8. Рожеве масло є одним з найдорожчих компонентів в парфумерній справі. Його вартість більше ніж 5000 американських доларів за кілограм і ця сума постійно зростає. Для отримання 1 кг рожевого масла необхідно переробити цілу тонну пелюсток.

 



 
9. Парфумерією користувалися в Біблійні часи - в Біблії є кілька згадок про використання ароматичних масел.

 


 


10. Для того, щоб пахнути прекрасним ароматом жасмину, багато дівчат в Стародавній Греції укладали у свої зачіски невеликі мішечки з екстрактом жасмину і козячим жиром, який незабаром танув на жарі і сповзав на обличчя, шию і плечі надаючи їм запах жасмину.

 

 


 

11. Першим хіміком в історії, була жінка, яку звали Таппуті. Вона проводила багаторазову дистиляцію квітів, масел і лепехи з іншими ароматичними речовинами.

 



12. Для збереження запаху активних компонентів парфуму використовують спеціальні речовини-фіксатори рослинного і тваринного походження. Кращими рослинними фіксаторами вважаються м’ята, гвоздика, кедрова олія і дубовий мох. Кращі тваринні закріплювачі – це мускус і амбра. Через складність їх отримання (потрібно відловлювати бобрів, косуль і кашалотів) вони коштують дуже дорого. Найкращим речовиною-закріплювачем в цілому парфумери вважають… сперму канадського бобра!

 


 


13. Перший одеколон – «кельнську воду» – монахи-картезіанці придумали як засіб від болю в серці. Її потрібно було вживати. Наполеон Бонапарт був любителем цього напою, тому коли французькі війська увійшли в Кельн, він наказав опублікувати рецепти всіх ліків. Тоді хитромудрі виробники «кельнської води» вирішили оголосити її парфумерією, а не ліками. Дивно, але рецепт оригінального одеколону досі є таємницею. Листок з ним зберігається в надійному сейфі під цілодобовою охороною на одній з парфумерних фабрик Кельна. Так що пиття одеколону – це не «ноу хау» вітчизняних пияк, а історична традиція!

Поділіться

0 коментар(и)

Ваш коментар...
close