Колаген: його типи і способи застосування в косметиці
   07/26/2017 10:14:46     Обличчя    Коментарі 0
Колаген: його типи і способи застосування в косметиці

   Колаген є одним з основоположних природних факторів молодості шкіри. Без колагену в тканинах нам досить складно виглядати молодо і свіжо, тому читаємо статтю для того, щоб зрозуміти — як колаген в косметиці допомагає продовжити молодість шкіри. Крім колагену, для молодості важливі ще й еластин і гіалуронова кислота: чим більше цих речовин в сполучній тканині, тим пружніше і молодше виглядає наша шкіра.

   Колаген — це білок, по-науковому він є базою сполучної тканини, яка і надає шкірі сяючого молодого вигляду. Еластин — теж білок, але іншого типу, він допомагає сполучній тканині відновитися, а гіалуронова кислота вдало заповнює простір між колагеном і еластином. Таке тріо в косметиці — є мастхев для тих, кому за сорок.

Скільки видів колагену існує у світі?

Сьогодні науці відомо 19 типів колагену, їх розрізняють за структурою пептидних ланцюжків, за їх знаходженням в різних частинах організму і за їх роллю в життєдіяльності шкіри. Ще тридцять видів колагену відкрили, коли вивчали потрійну життєдайну спіраль, проте в косметиці використовують чотири види колагену:

- фібрилярний колаген (типи I, III, V і XI) — це міцні ниткоподібні білкові структури, на частку яких припадає 9/10 всього нашого колагену в шкірі;

- базальномембранний колаген, у функції якого входить забезпечення пружності шкіри шляхом утримання двох шарів базального шару шкіри;

- колаген у вигляді якорів, що утримують колагенові фібрили (тип VII) — такий колаген є частиною природного процесу взаємодії відразу декількох типів колагену. Заякорені фібрили дозволяють колагену синтезуватися своєчасно, що і забезпечує шкірі молодий вигляд і пружність.

- колаген, що з'єднує фібрили (типи IX, XII, XIV і XVI), працює у позаклітинному матриксі, гармонізуючи омолоджувальну регенерацію в шкірі.

Колаген в косметології

Натуральний колаген важливий в косметології, оскільки низькомолекулярні його складові здатні проникати крізь роговий шар шкіри й брати активну участь в стимулюючих та оновлюючих процесах в шкірі. Найкраще зарекомендував себе гідролізат колагену, оскільки його мала молекулярна маса найкраще проникає в шкіру, яка легко сприймає білки, амінокислоти й пептиди.

Зовнішні фактори, що руйнують колаген в шкірі — це УФ-випромінювання, дефіцит вітаміну С як потужного антиоксиданту, регулярне куріння. Варто виключити хоча б один з цих факторів для того, щоб допомогти шкірі продукувати рідний колаген для її молодості й свіжості.

Коментарі

Увійдіть або зареєструйтеся, щоб залишати коментарі