close
Меню

Топ-5 помилок при створенні крему в домашніх умовах

Топ-5 помилок при створенні крему в домашніх умовах

Помилки при створенні крему в домашніх умовах трапляються, причому, не тільки у новачків. У цьому-то і вся принадність процесу — на помилках вчимося.

Як уникнути найбільш поширених помилок при створенні чарівних емульсій для краси шкіри, розповімо нижче. Наш колектив зібрав топ-5 невірних кроків, що призводять до розшарування крему — цей короткий, але вичерпний список повинен допомогти кремоварам в створенні ідеально збалансованого міксу водної, масляної і активної фази.

 

 Основні недогляди в створенні крему

1. Невірна формула

   Проста арифметика — наше все, і якщо не знати правило пропорції, то створення крему краще не починати. Сьогодні створено чимало зручних калькуляторів, які прорахують все за вас. Головне — пам'ятати, що є дві графи: відсотки і грами, перша дає загальне поняття формули майбутнього крему, друга є інструкцією зі змішування. Якщо не плутати графи «%» і «г», все буде добре!

2. Недотримання температури емульгування

   Емульгування фаз, що підігріваються — справа тонка, в ідеалі водній та масляній фазі потрібна однакова температура для створення емульсії, таке ось правило. Тому якщо ви працюєте з вимогливими до температури емульгаторами, дотримуйтеся рекомендацій виробника і ніколи не помилитеся!

3. Самодіяльність, або покращення формули на ходу

   Кремовар — особистість творча, тому часто трапляється так, що в процесі створення крему виникає пекуче бажання поліпшити крем і ввести туди «ще пару компонентиків». Оскільки введення цих комплектуючих, не передбачених у формулі (і не виважених належним чином у свій час), для емульсії є досить несподіваним, то вона може стати липкою або ж просто розшарується.

4. Недозмішення емульсії та невірний рН крему

   Емульсії без змішування не буває, як правило, ці рекомендації чітко прописує виробник. В той час як одні емульгатори вимагають недовгого перемішування з однаковою швидкістю, інші вимагають більш тривалого перемішування з перервами і зміною швидкості (впізнаєте інструкції до ламеллярной емульсії?). Причому, зворотні емульсії є найвимогливішими — їх вимішування найбільш трудомістке і тривале (до 15 хвилин, без помічника або змінника тут не обійтися). Недотримання рекомендацій зі змішування найчастіше призводить до розшарування емульсії навіть при ідеальній формулі, тому не забувайте читати поради виробників.

   Значення рН емульсії, в якій безліч активів, може зіграти фатальну роль: занадто кисле середовище часто «розвалює» емульсію. Тому при створенні крему важливо зупинитися на стійкому емульгаторі і завжди мати під рукою паличку-виручалочку — компонент, який допоможе реанімувати емульсію. Емультікс в цій справі показав відмінні результати, так само Ecogel і Phospholipon, вони є мастхевами для кремовара, що вже тут приховувати. Прилад для вимірювання рН теж послужить вам вірою і правдою багато років, вимірювання швидко зорієнтує в ситуації.

5. Поспіх з фасуванням готового крему

   Емульсія повинна відстоятися 12-24 години, протягом цього часу досвідчений кремовар може оцінити свою роботу неупереджено. І внести необхідні корективи в загальну масу приготованого крему, якщо потрібно. Так, іноді емульсія може розшаруватися, особливо якщо теплий крем відразу ж після емульгування терміново фасують в баночки і закривають кришкою. У цьому випадку неминуче утвориться конденсат, що є злом для свіжоствореної емульсії. Перепад температур в цьому випадку може нашкодити навіть самій ідеальній емульсії, тому з фасуванням краще не поспішати — на кону ваша репутація!

Ух, який повчальний вийшов запис в блог, але не варто боятися кремоваріння — не помиляється той, хто нічого не робить. А це точно не про нас!

Бажаємо вам стабільних емульсій, яскравих ідей для кремів і бездоганних результатів.

Ваша Зульфія

Поділіться

0 коментар(и)

Ваш коментар...
close