close
Меню

Ефірні олії для дітей: можна чи не можна?

Ефірні олії для дітей: можна чи не можна?

Ефірні олії для дітей: можна чи не можна?

   Ароматерапія дітям до трьох років не потрібна з однієї причини: зростаючий організм швидко відновлюється, шкіра ще надто тонка, а нюховий аналізатор втомлюється значно швидше, ніж у дорослого. Тому терапевти настійно не рекомендують навантажувати зовсім юний організм ще й аромалікуванням.

   Якщо в будинку використовуються ефірні олії, освіжувач повітря, наприклад, то таку мінімальну кількість ефірок немовля «переварити» зможе. Однак намагайтеся уникати пронизливих ароматів, важких парфумів або кадіння ефірок в аромалампах. У випадку з дітьми (від нуля до шести років, в середньому) чим менше ефірних олій, тим краще.

   Починати знайомити дитину з ефірними оліями можна з трьох років, першою повинна бути лавандова — вона дуже делікатна, заспокійлива як для тіла, так і для духу. Крім лаванди, можна використовувати ефірку ромашки і мандарина. Ось і весь список, мабуть.

 Як правильно застосовувати ефірні олії для дітей

   Ароматерапія — природний спосіб зміцнення імунітету, однак ефірні олії не є панацеєю. Якщо дитя захворіло, то його повинен оглянути лікар. А ефіркі можуть виступати лише підтримуючою терапією, але ніяк не основним методом лікування.

   Для дітей ефірні олії використовуються так само, як і для дорослих: ванни, компресики, масаж. Від інгаляцій з ефіркамі краще утриматися, дітям корисніше будуть трав'яні збори. Те ж стосується і аромаламп — для дитячого організму це надто потужний засіб.

   Якщо хочете провести ароматизацію повітря в дитячій з метою профілактики ГРЗ або створення заколисуючої атмосфери, скористайтеся фігурками з необробленого дерева — натуральний дрібнопористий матеріал добре вбирає в себе ефірну олію і «віддає» її в повітря повільно і довго. Одна крапля на дерев'яшечку, яка знаходиться в парі метрів від ліжечка — оптимальне рішення.

 Ефірні олії: для дітей особливе дозування

   Рочки в три можна потихеньку знайомити дитину з олією лаванди, ромашки або мандарина. Це найніжніші субстанції, які мають заспокійливу, загоюючу, антистресову дію.

Наведемо середне дозування ефірних олій для дітей з 3 років:

- повна ванна — 1 крапля ефірної олії на емульгатор;

- масажна олія (крем, гель) — 1-2 краплі на 30 мл бази;

- компрес — 1-2 краплі на 100 мл води;

- освіжувач (зволожувач) повітря — 2-3 краплі на 100 мл води.

   Правило просте: краще накапати менше ефірної олії, ніж переборщити. До того ж, дитячий організм може і не сприйняти ефірну олію, тому уважно стежте за першими реакціями. Позапланова млявість, примхливість, сонливість, поганий апетит можуть бути сигналами до того, що ефірна олія дитині не сподобалася. Тоді експеримент потрібно відкласти на рік-другий. Як свідчить практика, з лавандою, мандарином і ромашкою «дружить» 99,9% людей всієї планети!

   На закінчення нагадаємо, що до шести років дітям не потрібно знайомитися з чайним деревом, геранню, лепехою, розмарином, материнкою, чебрецем; до 12 років протипоказані кориця, гвоздика, дубовий мох, пачулі, полин, аїр. Всі вони будуть занадто складними для дитячої нервової системи.

Отже, бажаємо юному поколінню приємного знайомства з ефірними оліями лаванди, ромашки та мандарину! 

Ваша Зульфія 

Статті по темі:

Поділіться

0 коментар(и)

Ваш коментар...
close