close
Меню

Посібник із вітаміну C

Посібник із вітаміну C

Вітамін C, відомий також як аскорбінова кислота, є одним із найбільш вивчених і необхідних вітамінів для нашого організму. Його важливість важко переоцінити: від підтримки імунної системи до сприяння виробленню колагену, який відповідає за пружність та молодість шкіри. Цей потужний антиоксидант захищає клітини від пошкоджень, спричинених вільними радикалами, і відіграє ключову роль у багатьох біохімічних процесах. У статті від Vogue буде розглянуто, чому вітамін C настільки важливий, як його правильно використовувати та які джерела найкраще підходять для отримання цього цінного нутрієнта.

Чим вітамін C корисний для шкіри?

Окрім потужного антиоксидантного захисту, особливо необхідного міським жителям, хороша сироватка з вітаміном C стимулює вироблення колагену, який відповідає за щільність і пружність шкіри, розгладжує її, підвищує ефективність сонцезахисного крему, поліпшує загоєння, зменшує запалення, бореться з фотопошкодженнями й пігментацією. Це диво-засіб із мільйоном корисних властивостей. «Він надає шкірі сяяння, — додає лікарка-естетик докторка Маріям Замані. — Це обов’язковий інгредієнт для догляду за шкірою». Місцеве застосування засобів із вітаміном C допоможе заповнити його природний рівень, відновити, захистити від подальших ушкоджень і зберегти шкіру сильною, здоровою і сяючою.

Який відсоток вітаміну C варто вибрати?

«Щоб сироватка з вітаміном C була ефективною, вона повинна містити чисту L-аскорбінову кислоту (вітамін C) при pH від 2,0 до 3,5 і мати концентрацію від 10 до 20%", — пояснює докторка Крейторн (усі продукти SkinCeuticals з вітаміном C розроблені відповідно до цих стандартів).

Концентрація також залежить і від проблем зі шкірою. Хоча концентрація аскорбінової кислоти 15% і вище добре підходять для лікування стійких проблем, Бігун зазначає, що, згідно з дослідженнями, навіть концентрації вітаміну C у 0,6% мають антиоксидантні й антивікові властивості». Такі низькі концентрації можуть допомогти відновити й підживити шкіру. Зверніть увагу: якщо концентрація становить один відсоток або більше, інгредієнти в переліку перераховані в порядку зменшення.

Чи підходить вітамін C для всіх типів шкіри?

Один із найчастіших запитів у Google про вітамін C полягає в тому, чи спричиняє він висипання та/або лущення. Однозначної відповіді і 100% гарантії немає, але в цілому подразнення навряд чи виникне. «Вітамін C має безліч переваг для всіх типів шкіри й різних проблем, від тьмяного кольору обличчя до пігментації, постакне, зморшок і втрати пружності», — говорить Бігун.

«Дехто може відчувати тимчасове подразнення на початку використання засобів із високими концентраціями аскорбінової кислоти (особливо при низькому pH, який підсилює її ефективність), але воно минає із часом, коли шкіра адаптується». Як і з ретиноїдами, докторка рекомендує повільно вводити їх у свою б’юті-рутину, водночас відстежуючи реакцію шкіри, поступово переходячи на щоденне застосування. Докторка Замані каже, що вітамін C має зменшити ті самі проблеми, про які гуглять користувачі, — лущення і висипання — адже має потужні протизапальні й антиоксидантні властивості.

Коли використовувати вітамін C: вранці чи ввечері?

Вітамін C можна використовувати хоч і щодня, якщо шкіра добре його переносить. У цілому, більшість людей використовують його вранці, щоб його антиоксидантні властивості діяли впродовж дня, коли на шкіру агресивно впливає сонце й довкілля. Але докторка Замані радить використовувати його і вночі. 

Що не можна поєднувати з вітаміном C?

Колись вважалося, що вітамін C несумісний із безліччю інших інгредієнтів, включно з ретинолом, але є багато досліджень, які підтверджують зворотне. «Цей міф існує давно й досі живий на кількох вебсайтах і в блогах, — каже Бігун. — Абсолютно точно можна поєднувати вітамін C із ніацинамідом, пептидами, ексфоліантами AHA- і BHA-кислотами й ретинолом — не існує жодного інгредієнта, з яким він не поєднується». Наука доводить, що ретинол і вітамін C насправді діють синергетично, працюючи на більш здорову і функціональну шкіру. Бігун посилається на дослідження, які показали, що одночасне застосування обох активних речовин чудово підходить для старіючої шкіри, особливо для жінок у менопаузі.

Які засоби з вітаміном C — найкращі?

Найефективніші формули з вітаміном C випускаються у формі сироваток. Але можна спробувати зволожувальні засоби із цим інгредієнтом, а також миючі засоби. Добре комбінувати вітамін С з іншими антиоксидантами, до прикладу, вітаміном Е або феруловою кислотою. Варто зазначити, що вітамін C вкрай нестабільний, тому від світла та повітря він руйнується. Саме тому більшість формул із вітаміном C, як правило, поміщають у темні упаковки.

Джерело інформації —Vogue.ua

На нашому сайті ви можете знайти декілька різновидів вітаміну C, а саме:

А також наша чудова Нічна сироватка з вітаміном C!

Ваша Зульфія

Поділіться

0 коментар(и)

Ваш коментар...
close