close
Меню

Консерванти в косметиці: чи можна без них?

Консерванти в косметиці: чи можна без них?

   Консерванти, їх користь і шкода, давно на слуху. Вийшло так, що їх прийнято використовувати в косметиці за прямим призначенням — підтримувати формулу крему незмінною протягом заявленого терміну (на етикетці все написано, хоча читаємо рідко, багато букв). Весь той довгий список компонентів, дбайливо поміщений на яскраву етикетку косметики, є її формулою, і без консерванту склад дуже швидко може змінитися далеко не в кращу сторону. Наприклад, в кремі зацвіте мерзенна цвіль або заколосяться гриби — воно вам треба? Ось для чого будь-який крем, бібік або пінку для вмивання давно придумали консервувати. Чи шкідливо це для шкіри, спробуємо з'ясувати логічним шляхом.

   Навіщо потрібні консерванти в косметиці, наука вже дала свою відповідь. Але чи можна обійтися якось без них, взагалі не консервувати та щоб душа була спокійна? Звичайно, можна! Навіть потрібно, якщо налягти на натуральну косметику — стовідсотково натуральний догляд базується на використанні свіжо отриманих екстрактів, свіжопродистільованих гідролатів і свіжозмелених трав. Якщо у вас є час на все це — консервант в косметиці вам не потрібен, оскільки косметику для себе ви готуєте на одне використання, нічого не зберігаючи. Тільки чи надовго нас вистачить — так потужно витрачати час на підготовку 2-3 рази на день свіжої порції крему або умивалки?

   Жартома логічно простежимо ланцюжок подій, що призводять до псування няшного крему, зробленого з напрочуд натуральних та корисних інгів. Пункт номер один — будь-яка емульсія містить воду, іншими словами, середовище для розвитку шкідливих бактерій, які буквально за добу «з'їдають» все натуральне, оскільки саме дари природи й є найкращим паливом для розвитку поганих бактерій. Через тиждень можна спостерігати «шапку» грибка або ж цвілі на улюбленому кремі — дратуті! І наносити цей запліснявіло-зіпсований засіб на шкіру не порекомендує жоден дерматолог. Виникає дилема: консервую крем або ж роблю кожен день нову порцію. Тут кожен вибирає зручний йому варіант, деякі навіть наймають спеціального фармацевта для щоденного приготування чарівного натурального крему — у багатих свої примхи!

   Консервант в сучасному розумінні давно перестав бути агресивною субстанцією і страшилкою, вийшовши на новий рівень: багато хто з них попутно є і зволожувачами (сепіцид, феноксиетанол, AMTCide Coconut). Правда, термін їх дії всього 4-6 місяців, зате і шкоди шкірі вони не несуть. В «зелені» креми й пінки сьогодні не прийнято додавати парабени — у них підмочена репутація, їх звинуватили мало не в усіх смертних косметичних гріхах. Зате це пішло на користь фарміндустрії, яка оперативненько відреагувала поколінням нових «зелених» емульгаторів і консервантів на натуральній основі. Використання їх в заявленому дозуванні ніяк не може нашкодити здоров'ю — доведено наукою і багаторічними аналізами. Маєте іншу думку? Пишіть нам, обговоримо!

Поділіться

0 коментар(и)

Ваш коментар...
close